#2 IT podcast: Open Source vo verejnom sektore

AutoCRM
AutoCRM
#2 IT podcast: Open Source vo verejnom sektore
Loading
/

 

Dnešnou témou je, prečo používať Open Source vo verejnom sektore a ja mám prvú otázku.

Prečo si myslíte, že vo verejnom sektore by sa mal používať len Open Source, a zdôrazňujem slovo JEDINEČNE. Ak si myslíte, že by mal existovať nejaký uzavretý zdroj.

 

Preto si myslím, že štát by mal používať výlučne riešenia s otvoreným zdrojovým kódom, a to z jednoduchého dôvodu. Pretože v roku 2021 nie je softvér z princípu izolovaný, takže to nie je škatuľa, ktorú niekam vložím, ako to bolo v roku 1999, keď sa softvér nepripájal k internetu a bola to éra tvrdého Closed Source, keď takmer nikto nepoznal Open Source. Okrem niektorých akademikov, a tí všetci sedeli pri Windowse, ktorý nemal takmer žiadny internet, a tak sa všetci nezaujímali o to, čo tá vec robí, pretože bola zamknutá niekde v krabici pod stolom.

V súčasnosti sa všetok softvér, alebo 90 % z neho, niekde pripája. A kam sa pripája, čo tam posiela, kedy to tam posiela, sa dá pomocou systému Closed Source určiť len čiastočne, ale nie kedy, a už vôbec nie čo a už vôbec nie prečo. To je jeden aspekt.

A ďalší aspekt je, že blokovanie firiem, alebo niektorých tretích strán, blokovanie štátu od IBM, Microsoftu a podobne, tak v prípade IBM sa štát stal vydierateľným kvôli prípadu nasadenia softvéru pre daňové úrady, kde máme od roku 1991, máme asi najhorší a najstarší softvér pre správu daňových úradov.

Myslím, že to ide až do teraz, stále sa to rieši a je to najkrajší príklad toho, čo sa stane, keď spoločnosť dodáva softvér Close Source 30 rokov, takmer na tom nesmierne profituje a nechce ho ani odovzdať štátu. Áno, a krásne to vidíte na licenciách systému Windows, to je ďalší príklad.

Pretože Windows nie je váš, Windows, aj keď si ho kúpite vy alebo štát, stále patrí Microsoftu a vy sa ho nemôžete ani dotknúť, pretože porušuje licenciu, čo vie len málo ľudí. Open Source má teda mnoho aspektov a je to dlhší príbeh.

 

Existuje alternatíva v Open Source? Pre všetky tieto systémy, o ktorých možno hovoríte? Či už hovoríte o IBM, existuje skutočne alternatíva rovnakej kvality?

 

Nemám až tak veľa proti IBM, pretože táto spoločnosť sa zaoberá nesmierne zložitými vecami, a potom je tu skutočnosť, že už 40 rokov poskytuje záruku na hardvér. Ich primárnym cieľom je vyrábať hardvér a pri tom by mali zostať, pretože aj to sa dá riešiť inak. Ešte nie som taká stará a oni stále udržiavajú staré stroje. Nechajte ich teda udržiavať, je to obrovská práca a má určitú pridanú hodnotu.

Ale spoločnosti ako Microsoft, ktoré sú o Closed source riešeniach, tak tam je už alternatíva ku všetkému, ale hlavne z hľadiska štátu a štátnych peňazí, ktoré sa na to vynakladajú. Som veľmi proti tomu, aby sme dali 100 miliónov na sčítací formulár, pretože o 5 alebo 10 rokov dáme túto sumu znova, a ak by to bol otvorený zdrojový kód, len by sme upravili kódy alebo by to už bolo hotové ako analýza. Niektorí mladí chlapci si sadnú a povedie ich nejaký starší architekt…….

 

Existuje vhodné riešenie v Open Source, napr. aj pre systémy na finančných úradoch alebo inde?

 

Hm, pri takto veľkých riešeniach, na úrovni štátu pre desať miliónov ľudí, kde sú možno stovky miliónov záznamov v tabuľkách, sa začína s databázami a dlho sa za jedinú použiteľnú databázu považoval Oracle. Ale to vôbec nie je prípad roku 2021, pretože Facebook beží na databáze MySQL, čo je najznámejšia open source databáza, dá sa použiť pod clusterom Gallera a na niektoré oveľa pokročilejšie funkcie tam musíte mať skúsenejších ľudí, ale Oracle je relatívne drahá databáza, ktorá stojí milión korún za jadro na rok za licencie a dá sa jej konkurovať vo všetkých smeroch, pretože sa používa v kritických bankách, sú na ňu štúdie a databázy sa dajú nahradiť, samozrejme, postupne a tam to začína.

A potom nejaký druh zobrazovania nad týmito databázami, takže všetko tam už beží cez prehliadače a všetko by malo mať webové rozhranie, pretože to je najpoužívanejšie. Žiadni tuční klienti, pretože sa stále určite drží. No nielen na finančných úradoch, ale myslím si, že veľa úradov bude mať hrubých klientov. Všetko by malo mať webové rozhranie, mala by existovať štandardizácia a na to slúži výhradne Open Source, pretože práve tam sa udržiavajú štandardy.

Takže áno, dá sa vymeniť. A ak by sa to nedalo nahradiť, za peniaze, za ktoré píšeme softvér s uzavretým zdrojovým kódom, by sme ho pokojne mohli napísať v Open Source.

 

V Nemecku sa niekedy v roku 2012 pokúsili nasadiť Open Source v štátnej správe, ale nakoniec sa vrátili k Windows. Preto sa vás chcem opýtať, čo si o tom myslíte a či o tom máte viac informácií.

 

Myslím si, že tam boli problémy s kompatibilitou, pretože ľudia nosili pravdepodobne celý Word a Excel a mali problémy s otváraním, pretože formátovanie bolo rozhádzané, ale to bolo v roku 2012 a my sme v roku 2021, softvér s otvoreným zdrojovým kódom sa vyvíja naozaj rýchlo a podľa CMBC a ich komentárov z roku 2019 a dokonca aj predtým to boli roky otvoreného softvéru a otvorený softvér začína dominovať.

Pomaly, ale isto, preto Microsoft kúpil GibHub, pretože v ich myslení, ak je niečo otvorené, chcú to všetko, takže kúpili najväčšiu otvorenú platformu na zdieľanie otvoreného kódu, takže v roku 2021 si myslím, že by to bolo oveľa jednoduchšie implementovať a aj prístupy sú iné, pretože myslenie ľudí sa mení a otvorený kód by sa mal nasadzovať inak, malo by sa to robiť postupne. A nie prísť niekde s veľkým elektronickým notebookom a povedať všetkým úradom, že od 1. januára 2022 používate Open Source. Vtedy sa všetci zbláznia.

Len pomaly, po jednom úrade, po malých častiach, začnite tými najjednoduchšími v dedinách, pomaly to začnite meniť a nie všetko naraz a hurá akcia a všetko sa zlomí. Všetci už vieme, že v softvéri to tak nefunguje. Takže by to bolo rozumnejšie a myslím si, že by to tak fungovalo, pretože je to 2021 a všetko je inak.

 

A softvér je pravdepodobne najrýchlejší, môžem to tak povedať?

Softvér je pravdepodobne najrýchlejšie rastúci, pretože v rámci open source spolupracuje obrovské množstvo ľudí z celej planéty, pretože zdieľajú kód a učia sa jeden od druhého, pretože nevymýšľajú koleso, a navyše, na základe koncepcií človeka z Brazílie môže človek z Nemecka niečo vytvoriť a človek z Francúzska do toho môže pridať zásuvný modul a človek z Izraela do toho môže pridať ďalší subsystém a pripojiť to k inej databáze bez toho, aby sa navzájom videli.

Takže napríklad pri Open Sourc nemáte projektové riadenie, pretože ľudia, ktorí ho vytvárajú, majú projektové riadenie pod kožou, inak by to nemohli robiť vôbec, pretože by sa to zrútilo a nebolo by to použiteľné. Musia dodržiavať normy a inak to nefunguje.

A tým sa stráca aspekt riadenia projektu, pretože každý sa snaží urobiť čo najkvalitnejšiu prácu a nehanbiť sa ju umiestniť na GibHub, pretože je to ako keby umelec namaľoval obraz a umiestnil tam nejaký brak, všetci sa mu budú smiať. V Close source to nikoho nezaujíma, firma to niekde vysaje a šéf nanajvýš vynadá podriadeným, že nepíšu pekný kód, ale ak ho programátor, ktorý je jeho vášňou, niekde vysaje a ľudia sa mu smejú, nedovolí to.

 

Čo si myslíte o vzdelávaní s otvoreným zdrojovým kódom?

Ak si dobre pamätám, v školstve pracuje 160 000 ľudí, čo znamená, že je potrebné zaplatiť 100 000 licencií Windows a 100 000 sieťových nástrojov pre Windows a activdirectory a neviem čo ešte, a napriek tomu by všetky školy mali fungovať na Open Source len preto, že nemôžem študentov nútiť, aby mi odovzdávali prácu vo Worde.

Raz ma na to upozornil kolega, keď jeho manželka musela na vysokej škole odovzdávať práce výlučne vo Worde, inak by ich nevzali. To je ako keby som ťa nútil jazdiť do školy výlučne v Škode Superb, alebo skôr v aute značky Škoda, a ak prídeš v niečom inom, poviem ti, že si neuspel na skúške. Je to presne to isté.

Vyberiem si jednu spoločnosť, beriem ju podľa jedného štandardu, nič iné neberiem, a to všetko pramení z toho, že Bill Gates a Microsoft zničili myslenie ľudí o tom, čo je počítač. V roku 1991 si všetci mysleli, že počítač je doktor a potom Windows, a dodnes si ľudia myslia, že neexistuje nič iné ako práca na počítači = ovládanie systému Windows a dvojité klikanie na ikony.

Zároveň si čiastočne zvykli na androidy a niektorí majú Mac, takže sa to trochu uvoľňuje, ale škola nemôže niekoho nútiť, keď si ľudia teraz predstavujú, že by som vás nútil, aby ste všetko predkladali vo formáte Mac, majú tam aj Office, ale ak by mal Mac tiež nejaký formát ako Apple, myslím, že by sa ľudia rozčuľovali, prečo by si mali kupovať zariadenie za 30 000 plus, a je to úplne analogické tomu, ako keby som vás nútil posielať niečo vo formátoch Word alebo Windows.

Vedome alebo nevedome uprednostňujem výlučne jednu spoločnosť. Myslím si, že je to skôr nevedomé, pretože títo ľudia nevedia otvoriť iný formát, ale všetko sa to dá riešiť a školy by mali fungovať len na Open Sourc. Veľkú úlohu tu zohráva fakt, že je bezplatná a každý študent k nej má prístup bez obmedzení.

Práve teraz sa hovorí o tom, že veľa detí nemá prístup k počítačom a technológiám, takže si museli kúpiť notebooky a, nedajbože, museli si kúpiť softvér. Neviem presne, koľko stojí licencia na Windows, je to asi 2 tisíce, hoci sa dajú zohnať kľúče lacnejšie, a podobne ako office, ak si chcem kúpiť všetko originálne, softvér stojí peniaze, je uzamknutý a tie deti si museli kúpiť nielen notebooky, ale museli si kúpiť aj softvér.

Takže toto všetko sa dá nahradiť niektorými Chrombookmi pre deti na všetkých školách, od základných až po vysoké. A tento ChromBook vo vzdelávacom ekosystéme by mal len prehliadač a všetky veci by boli online, pretože tak to má byť v roku 2021.

Všetko by bolo otvorené a prístupné všetkým školám a prípadne všetkým úpravám. Ak by štát a ľudia mali záujem robiť veci správne, tak by sa vytvorila platforma, nejaký základ – nazveme to rámec, ako sa tomu hovorí v programovaní, alebo by sa použil nejaký existujúci, pretože existujú vzdelávacie rámce a nielen na to, ale aj na známkovanie, ale bol by nejaký centrálny, a samozrejme, že mnohým školám by to nevyhovovalo, pretože určite nie sú dve rovnaké, ale majú prístup ku kódom a modifikáciám.

To znamená, že nie som proti predaju Open Source, pretože ho sám predávam, ale niekto musí zaplatiť tých programátorov, ale je to rádovo rýchlejšie, lacnejšie, viac testované, pretože je založené na otvorených MySquel elastických databázach, ak by bolo veľa údajov. To je teraz vedľajšie, ale škola z Prahy by si vyvinula vlastný modul a škola z Brna by si vyvinula svoj brniansky modul, pretože tie systémy sú modulárne už svojou konštrukciou, majú zásuvné moduly, takže v konečnom dôsledku by to vyhovovalo presne každej škole, ale bola by to centralizovaná platforma, ktorá by mala rovnaké formáty údajov, čo znamená, že štát by si z toho mohol oveľa jednoduchšie nechať robiť výkazy, pretože všetko by bolo štandardné a nikto by nebol prekvapený.

 

Všetci študenti by mali mať Libre Office alebo školské verzie Libre Office.cz a tieto kancelárie sa správajú celkom dobre. Myslím si, že školskému systému to stačí a dokonca niektorí žiaci sú naozaj nadaní.

Máme tu v tíme niekoľko ľudí, ktorí sú schopní napísať kusy kódu do softvéru, pretože sa mesiac nudia a nechcú pozerať youtube, takže môžu upravovať kód, dokonca ho môžu mať ako školské projekty a aj vtedy bolo vytvorených veľa open source vecí vrátane Linuxu. Ako nejaký zámer na univerzitách, preto sa tak nazývajú. Celý vzdelávací systém by mal byť povinne na Open Sourced, rovnako ako štát, celá štátna infraštruktúra, z bezpečnostných dôvodov, pretože veci, do ktorých vidím a údaje z nich neodovzdávam firmám, ako si predstavujem, že sme všetky údaje o našom štáte odovzdali Microsoftu, aj keď oni samozrejme nemajú do tých údajov nahliadať, určite podpíšu, že do nich nenahliadajú, ale realita bude ktovie aká.

Takže je to asi to isté, ako keď Shoptet nepozerá na údaje všetkých obchodov, ktoré na ňom bežia, takže asi takto by sme to mali riešiť ako ľudia, pretože je tu synergia a keď niečo vyvíjam pre jednu inštitúciu – pre daňový úrad v Ostrave, tak vyvíjam pre všetky daňové úrady, bez toho, aby si nárokovali 10 000-krát viac peňazí, pretože všetky tie úrady budú mať prístup k tomu kódu, dokonca to v niektorých krajinách funguje, myslím, že v USA musí byť nejaká časť Open Source systému, možno v Maďarsku, Estónsku sa ľudia snažia myslieť dopredu, aby dojili štát na IT zákazkách. ….

 

Pri každej otázke sú odpovede skrátené. Prepis teda nie je 1:1 hovoreného slova.

Prečo by mal byť Open Source vo verejnom sektore?
Systém totiž nie je izolovaný, ako to bolo v roku 1999, keď bola éra tvrdého uzavretého kódu a všetci sedeli pri Windows, ktoré nemali takmer žiadny internet.

V súčasnosti sa väčšina softvéru niekde pripája. A pri systémoch s uzavretým zdrojovým kódom môžete len čiastočne zistiť, kedy sa kam pripája. Ale nie to, čo posiela a prečo. A to je jeden z aspektov, prečo by vo verejnom sektore mal existovať operačný systém.

Zablokovanie spoločností alebo niektorých tretích strán (zablokovanie štátu), či už od IBM, Microsoftu alebo Oracle. V prípade IBM sme sa vlastne stali rukojemníkmi, pretože naše ministerstvo financií má pravdepodobne jeden z najstarších systémov, niekedy od roku 1991, 30 rokov z neho profituje obrovské peniaze a nechce ich odovzdať štátu.

 

A to sú len malé príklady toho, prečo by mal #stat pracovať výlučne s #opensource SW.

– Všetko je prenosné
– Systémy sa vyvíjajú len raz, napr. systém sa vytvorí pre nemocnicu v Brne a ten istý systém sa použije pre nemocnicu v Prahe.
– To znižuje náklady.
je ľahké inovovať, pripojiť sa k novým systémom
– Nie sme rukojemníkmi žiadnej spoločnosti.

 

 

Vyskúšajte AutoCRM zadarmo

Automatizovaný systém pre riadenie firmy

Chcete dostávať novinky zo sveta firemných systémov, technických zaujímavostí a dát? Napíšte nám svoj e-mail a my Vám budeme posielať newsletter.

Demo AutoCRM

Náš tím konzultantov s Vami prejde a zoznámi Vás s nasadením AutoCRM do Vašej spoločnosti.